Shetland Sheepdog, ofta kallad “Sheltie,” är en liten, långhårig vallhund som ursprungligen kommer från Shetlandsöarna i Skottland. Rasens historia och utveckling är nära knutna till de små och robusta får som också härstammar från dessa avlägsna öar. Sheltien är en av de mest populära vallhundsraserna och är känd för sin intelligens, arbetsvilja och lojala natur.

Utseende
Shetland Sheepdog är en elegant och proportionerlig hund, med en höjd som vanligtvis varierar mellan 33 och 41 centimeter och en vikt på 6 till 12 kilo. Deras päls är dubbel, med en mjuk och tät underull och en rak och lång täckhår som ger dem deras karakteristiska yviga utseende. Pälsen kommer i flera färger, inklusive sobel (gyllene med vita och svarta inslag), trefärgad (svart, vit och tan), blå merle (marmorblå med svarta fläckar), och svart-vit.

Deras huvud är kilformat med en lång och smal nos, och öronen är små, högt ansatta och bärs halvt rest med spetsarna tippade framåt. Ögonen är mandelformade, mörka och uttrycksfulla, vilket ger dem ett intelligent och vaket utseende.

Temperament
Sheltien är känd för sitt vänliga, kärleksfulla och lojala temperament. De är mycket fästa vid sina familjer och är ofta reserverade mot främlingar, vilket gör dem till utmärkta vakthundar. De har en stark vilja att behaga och är därför mycket träningsbara, vilket gör dem framstående inom lydnad, agility och andra hundsporter.

Deras höga intelligens innebär att de snabbt kan lära sig nya kommandon och trick, men det betyder också att de behöver mental stimulans för att förhindra tristess. En understimulerad Sheltie kan bli destruktiv eller utveckla beteendeproblem som överdrivet skällande.

Aktivitetsnivå och träning
Shetland Sheepdog är en aktiv och energisk ras som kräver regelbunden motion för att hålla sig frisk och nöjd. Dagliga promenader, lekstunder och möjlighet till att springa fritt i en säker miljö är viktigt för deras välbefinnande. Deras vallningsinstinkt är fortfarande stark, så det är inte ovanligt att se en Sheltie försöka valla andra husdjur, barn eller till och med vuxna i hushållet.

Träning bör vara positiv och belöningsbaserad, eftersom dessa hundar är känsliga och svarar bäst på uppmuntran och positiv förstärkning. Hårda träningsmetoder kan skada deras känsliga natur och leda till att de tappar förtroendet för sin ägare.

Hälsa
Shetland Sheepdog är generellt en frisk ras, men de är benägna att vissa genetiska hälsoproblem. Några av de vanligaste inkluderar höftdysplasi, von Willebrands sjukdom (en blödningsstörning), hypothyroidism, och vissa ögonsjukdomar som collie eye anomaly (CEA) och progressiv retinal atrofi (PRA).

Regelbundna veterinärbesök och hälsokontroller är viktiga för att hålla Sheltien i gott skick. Att köpa från en ansedd uppfödare som genomför hälsotester på sina avelshundar kan också bidra till att minska risken för genetiska sjukdomar.

Skötsel
Pälsvård är en viktig del av att ta hand om en Shetland Sheepdog. Deras tjocka päls kräver regelbunden borstning, minst en gång i veckan, för att förhindra tovor och hålla pälsen i gott skick. Under fällningsperioderna, som inträffar två gånger om året, kan daglig borstning behövas för att hantera den ökade mängden löst hår.

Öronen bör kontrolleras regelbundet för tecken på infektion, och tänderna bör borstas för att förebygga tandsten och tandköttsproblem. Klorna bör klippas regelbundet för att undvika överväxt och sprickor.

Sammanfattning
Shetland Sheepdog är en mångsidig och intelligent ras som är älskad för sitt vänliga och lojala temperament. De är utmärkta familjehundar och klarar sig bra i en aktiv miljö där de får tillräcklig mental och fysisk stimulans. Med rätt skötsel och uppmärksamhet kan en Sheltie vara en lojal och älskad följeslagare i många år.

Länkar om Shetland Sheepdog